Gusülde kuru yer kalmışsa yeniden gusül almak gerekir mi? Gusül abdesti ile boy abdesti arasında bir fark var mıdır, niyet ederken hangisine niyet etmeliyiz?

Değerli kardeşimiz,

Gusül abdestine halk dilinde “boy abdesti” denilmektedir; ikisi de aynıdır. Niyet ederken niyet ettim gusül abdesti almaya denilir. Boy abdesti denilse de niyet geçerlidir.

Niyet gusül abdestinin sünneterindendir. Bu bakımdan niyet getirilmeden alınan gusül abdesti geçerlidir. Niyet getirildiği zaman ayrıca sünnet sevabı kazanılır. Getirilmediği zamanda abdeste mani olmaz. Niyetten kasıd, abdest aldığının kalben şuurunda olmak ve bilmektir. Dil ile söylenmese bile, kalbde abdest almak arzusunun bulunmasıyla niyet tamam olur.

Gusül ve ibadetlerle ilgili konulardaki hükümler taabbudidir; yani nasıl emredilirse öyle yapılır. Hikmetleri olabilir, ancak hikmetini bilmesek de nasıl emredilse öyle yapmak gerekir. İlla da bir hikmet aramak gerekmez.

Dini hükümlerin bir kısmı taabbudi dediğimiz akla tabi olmayan ve aklın değil teslimiyetin hakim olduğu kurallar manzumesidir. Mesela sabah namazının iki, öğle namazının dört rekat olması akla tabi olan bir mesele değildir. Tamamıyla Allah’ın istediği bir şeydir.

Bir kısmı ise, makul-ul mana dediğimiz tamamıyla mantık ve ilim ile hikmetin bulunduğu kısımdır. Bu kısımda bir Müslüman alim veya bilim adamı, kendi ihtisas alanı içerisindeki bir İslami meseleyi tartışabilir, fikir beyan edebilir veya mantık yürütebilir. Mesela domuz eti neden haram kılınmıştır, içki neden haram kılınmıştır v.s. gibi meseleleri ilim ve hikmet düsturu ile açıklayabilir. Mantığa dayalı olan ikinci kısım taabbudi kısma göre daha geniştir. Bu durumda sorduğunuz soruya “Allah böyle irade ettiği için.” deriz.

Vücutta iğne ucu kadar bile olsa, hiçbir kuru yerin kalmamasına, suyun bedenin her tarafına ulaştırılmasına itina gösterilmelidir. Bu sebeble, bedende suyun deriye ulaşmasını önleyici hamur, mum, yağlı boya, oje, v.s. gibi maddeler varsa, yıkanmadan önce bunların temizlenmesi şarttır. Tırnak kirleri, pire ve sinek pislikleri, kına, mürekkep gibi suyun cilde ulaşmasına engel teşkil etmeyen boyalar, gusle mâni değildir.

Boyacıların tırnaklarında kalan boyalar, zaruret sebebiyle, abdestlerine zarar vermez. Fakat bir zarurete müstenid olmayıp tırnakların üzerinde ince bir tabaka teşkîl eden ve altlarına suyun geçmesini önleyen boyalar, abdestin sıhhatine mânidir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Gusülde kuru yer kaldığına dair çok vesvese geliyor. Bundan nasıl …

– GUSÜL (Boy Abdesti)…

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed