Sabah namazına kalkan kişi gusletmesi gerekirse ve vakit dar ise ne yapar?

Soru Detayı

– Bir sabah uyandığımda gusül abdesti almam gerekiyordu, fakat gusledene kadar sabah namazının vakti çıkacaktı. Normal abdest alıp kıldım sonra da gusledip kaza ettim.
– Bu yaptığım doğru mu ve ben namazın kaçmasından sorumlu muyum?
– Böyle durumlarda ne yapılması gerekir?

Değerli kardeşimiz,

Sabah namazına kalkan kişi gusletmesi gerekirse hemen gusledip ondan sonra namazı kılması gerekir. Guslettiği takdirde vakit çıkarsa, bu namazı Güneş doğduktan ve kerahet vakti çıktıktan sonra kaza etmesi gerekir.

Cumhurun görüşüne göre, gusülsüz ve abdestsiz namaz kılınamaz. Suyun olduğu yerde de teyemmüm olmaz.

Kütüb-i sitte kaynaklarında yer alan,

“Allah, tahursuz (küçük ve büyük abdest olmaksızın) kılınacak namazı kabul etmez; abdesti bozulan kimse yeniden abdest almadığı sürece, kimsenin namazını kabul etmez.” (bk. el-Fıkhu’l-İslamî, I, 569-570) 

mealindeki hadislerin hükmü açıktır.

Buna göre, gusül abdesti alma imkânı varken, cuma namazı ile vakit namazları gibi vaktinde kılınamadığı zaman kaza edilen namazların, vaktin çıkacağı endişesi ile teyemmüm ederek kılınması caiz değildir. Zira abdest alındığı takdirde bu namazlara yetişilemediğinde, cuma namazı yerine öğle namazı, vakit namazı yerine ise kazası kılınır. (Merğînânî, el-Hidâye, I, 187)

Ancak abdest alması hâlinde kılınmakta olan cenaze ve bayram namazlarını kaçırmaktan endişe eden kişi teyemmüm ederek bu namazlara iştirak edebilir.

Malikî mezhebinde tercih edilen görüşe göre, abdest alma imkânı varken, abdest veya gusül alındığı takdirde farz namazlardan birinin vakti geçecek ise, bu namaz teyemmüm edilerek kılınabilir. (Nefrâvî, el-Fevâkihü’d-Devânî, I, 239)

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed