Bir kişinin, kendisinin veya başkasının ön ve arka avret yerlerine dokunması guslü bozar mı?
Soru Detayı“Bir erkek veya bir kadın, kendisinin veya baskasının oturağını veya on tenasül organını bir engel olmaksızın elinin içi ile tutsa, abdesti bozulur.” (Ömer Nasuhi Bilmen, Büyük İslam İlmihali) Boy abdesti aldığımız an, avret yerimizi, tenasul organı veya oturağını yukarıda söylediği gibi yıkamak için tutmak, abdesti geçersiz kılar mı?
Değerli kardeşimiz,
Hanefi mezhebine göre, herhangi bir kimsenin bedenine veya tenasül organına veya oturağına el ile dokunması ile (gusül veya namaz) abdesti bozulmaz.
Malikîlere göre, mükellef olan bir kimse, büluğ çağına yakın bir kadının açık bulunan bir uzvuna veya ince ve hafif bir şeyle örtülü bir yerine lezzet maksadı ile dokunsa, abdesti bozulur. Bir maksad olmaksızın duyulan bir lezzet de böyledir. Öyle ki, kadın mahrem olsa bile, lezzetlenme duygusu olan bir dokunma ve yapışma ile abdest bozulur.
Şafiîlere göre, herhangi bir yabancı kadının, hiç bir engel bulunmaksızın bir uzvuna dokunmak abdesti bozar. Lezzet bulunmasa bile, hüküm yine böyledir. Bundan kadının saçları, dişleri ve tırnakları müstesnadır. Bunlara dokunmak, bir lezzet olsa bile, abdesti bozmaz.
Yine Şafiîlere göre, bir erkek veya bir kadın, kendisinin veya başkasının oturağını veya ön tenasül organını bir engel olmaksızın elinin içi ile tutsa, abdesti bozulur. Malikî ve Hanbelilere göre de böyledir. Ancak bunlara göre, bir kadının kendi tenasül organını tutması abdestini bozmaz.
Kişi kendi veya başkasının oturağına veya tenasül uzvuna dokunması ile gusül abdesti bozulmaz. Maliki ve Şafii mezhebine göre de gusül abdesti geçerlidir. Ancak ibadet etmek istediği zaman yeniden abdest alması gerekir; guslü ise tamamdır.
(Ömer Nasuhi Bilmen, İslam Fıkhı)
İlave bilgi için tıklatınız:
Gusül abdesti alırken yellenmek ve mezi gibi akıntı gelmesi guslü bozar mı?..
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder