Yüzünde ve başında egzama olan ve abdest alırken su zarar veriyorsa ne yapmak gerekir?
Değerli kardeşimiz,
Kırılan veya yaralı olan bir organı yıkamak, yaraya zarar verirse veya yaranın iyileşmesini geciktirecek olursa, üzerine bağlı olan alçı veya bez sargıya yahut ip ya da başka bir şeyle bağlanan pamuğa abdestte veya gusülde bir defa mesh edilir. Vücudun herhangi bir yerinde kırık, çıkık veya yaradan dolayı sargı bulunduğunda, abdest alırken veya guslederken, yaraya zarar vermiyorsa, bu sargı çözülerek altı yıkanır ve yaranın üstü mesh edilir.
Ancak sargının çözülmesinin zararlı olması halinde çözülmeyip üzerine mesh edilebilir. Sargı üzerine meshin meşruluğu sünnetle sabittir. Hz. Ali (r.a.) şöyle demiştir:
“Bileklerimden biri kırılmıştı. Peygamber (s.a.s.)’e sordum, O da sargıların üzerine mesh etmemi emretti.” (İbni Mace, Taharet, 134).
Sargının bir defa mesh edilmesi yeterlidir. Yapılan bu mesh ile o uzuv hükmen yıkanmış olur. Sargının abdestsiz veya cünüp iken sarılmış olması meshe engel olmadığı gibi, sargı üzerine meshin belirli bir süresi de yoktur; yara veya kırık iyileşinceye kadar aynı sargı üzerine mesh edilebilir.
Üzerine mesh ettikten sonra sargının değiştirilmesi veya düşmesi halinde, mesh bozulmaz; iade edilmesi de gerekmez. Ancak, yaranın iyileşmesi halinde, sargı açılmış olsun veya olmasın, mesh bozulur.
Egzema da su değdiğinde artıyor ise, söz konusu bölge yıkanmayıp mesh edilir, mesh de zarar veriyor ise, o da terk edilebilir.
Bu konuda dindar ve uzman bir doktorun tavsiyelerine göre hareket edebilirsiniz.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder