Gusülde ağzı bir defa yıkamak yeterli mi, yoksa üç defa yıkamak şart mı?
Değerli kardeşimiz,
Gusülde ağzı ve burnu bir defa yıkamak farzdır; üç defa yıkamak ise sünnettir.
Ağız ve burunu yıkamanın ölçü ve sınırı, abdest konusunda belirtildiği gibi, ağıza bol su verip çalkalamak, buruna bol su verip genize kadar çıkmasını sağlamaktır.
Belirtilen şekil, yıkayıp temizlemenin sünnete uygun olanıdır. Bunun dışında konuyu inceliyecek olursak, cünüp kimsenin sadece ağzına su alıp çalkalamadan onu içse bile yine de ağzını yıkamış sayılır. Böylece farz olan guslü yerine gelmiş olur. Yeter ki ağıza alınan su ağzın her tarafını ıslatmış olsun.
O halde suyun çok az bulunduğu veya havanın tazla soğuk olduğu veya olağanüstü bir durum meydana geldiği vakitlerde, ağıza bir yudum su alıp onunla yetinmek caizdir. Normal vakit ve şartlarda sünnete uygun ideal şeklini yapmak çok daha faziletlidir.
Ayni meseleye Fetâvâ-yi Hindiyye, Bedâyi’ ve Bahrirâik’de yer verilmiştir. Dişler arasındaki ufak kırıntılar suyun dibe nüfuz etmesine engel bile olsa, yine de farz yerine gelmiş sayılır. Ne var ki ihtiyata uygun olanı, dişler arasındaki kırıntıları çıkarıp ağzı öylece yıkamaktır. Fethulkadîr’de özellikle bu husus üzerinde durulmuş ve ihtiyata uygun olduğu belirtilmiştir. (bk. Celal Yıldırım, İslam Fıkhı)
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder