Hz. Ümmü Seleme’yi Peygamberimiz ile oğlu mu evlendirdi?

Soru Detayı

– Kaynaklarda Ümmü Seleme’yi velileri veya kimsesi olmadığı için Peygamberimizle oğlu İbn Ebu Seleme evlendirmiştir; fakat İbn Ebu Seleme o günlerde küçük bir çocuktu annesini nasıl bir çocuk evlendirebilir?

Değerli kardeşimiz,

Bu konuda farklı bilgiler vardır. Önemli gördüğümüz tespitlere göre, Ümmü Seleme validemiz, kocası Ebu Seleme ile birlikte Habeşistan’a hicret ettiler. Mekkelilerin İslâmiyet’i benimsediğine dair asılsız bir haber üzerine Mekke’ye döndüler.

Ümmü Seleme, Akabe biatlarından bir yıl önce kocasıyla beraber Medine’ye hicret etmek üzere yola çıktıysa da Mahzumoğulları onun hicretine izin vermedi. Kocası Ebu Seleme’nin ailesi oğlu Seleme’yi, “Bu çocuk da bizim ailemize mensuptur.” diyerek onu Ümmü Seleme’nin elinden aldı ve anne ile oğlunu birbirinden ayırdı. Bunun üzerine Ebu Seleme tek başına hicret etti.

Hem kocasından hem oğlundan ayrılan Ümmü Seleme bir yıl boyunca göz yaşı döktü. Onun bu durumuna dayanamayan iki aile Ümmü Seleme ile oğlunun birlikte hicretine izin verdi. Ana oğulun yalnız başına Medine’ye doğru gittiğini gören ve o sırada henüz Müslüman olmayan Osman b. Talha Medine’ye kadar onlara refakat etti. Böylece Kureyş kabilesinden Medine’ye ilk hicret edenler Ümmü Seleme ile kocası oldu.

Ümmü Seleme’nin çocukları Ömer, Dürre ve Zeyneb’i Medine’de dünyaya getirdiği(1) veya bütün çocuklarını Habeşistan’da doğurduğu rivayet edilmektedir.(2)

Bunlardan İbn Ebu Seleme diye bilinen Ömer, Resul-i Ekrem’in, “Oğlum, besmele çek, sağ elinle ye ve hep önünden ye!” diye kendisine yemek adabını öğretmesiyle tanınır.(3)

Ümmü Seleme’nin kocası Ebu Seleme, Uhud savaşında aldığı darbelerden bir müddet sonra şehit olmuştur.(4)

Hz. Ümmü Seleme kendisini Hz. Peygamber (asm) ile evlendirmesi için Hz. Ömer’e vekalet vermiş, fakat bazı kimseler Hz. Ömer’i daha çocuk yaşta olan Ümmü Seleme validemizin oğlu Ömer ile karıştırmışlar.(5).

Kaynaklar:

1) İbn Hacer, el-İṣabe, 8/222.
2) Zehebî, Alamü’n-nübelâ, 1/151.
3) Buhârî, Etime, 2, 3; Müslim, Eşribe, 108.
4) bk. İbn Kesir, el-Bidaye ve’n-Nihaye, 4/104, 183.
5) bk. İbn Kesir, a.y.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed