Hz. Ayşe, oyun seyretmek için Peygamberimizin sırtına mı çıkmış?

Soru Detayı

– Bir hadis var. Bu hadise göre, Hz. Ayşe Hz. Peygamberin sırtına çıkıyor. Bazıları bu hadise dayanarak Hz. Ayşe’nin küçük bir çocuk olduğunu, eğer büyük olsaydı Hz. Ayşe Hz. Peygamberin sırtına çıkamazdı, diyorlar. Siz gerçek durumu açıklayabilir misiniz, hadis gerçekte bunu mu diyor?
– Hadisin orjinalinde sırt kelimesi var mı?
– Hz. Peygamber Hz. Ayşe’yi sırtına nasıl alıyor?
– Hadisin diğer nakillerinde bu sırta çıkma durumu nasıl açıklanıyor?
“Bir bayram günü bir grup Sudanlı zenci, Resulullah’ın mescidinde toplanmış ve eğlence aletleriyle milleti eğlendiriyorlardı. Resul-u Ekrem (s.a.a) Aişe’den; “Sen de bakmak ister misin?” diye sordu. Aişe de; “Evet Ya Resulullah.” diye cevap verdi. Bunun üzerine Resulullah (s.a.a) onu sırtına aldı. Aişe başını Resulullah (s.a.a)’ın omuzundan uzatıp yüzünü onun mübarek yüzüne koydu. Resulullah (s.a.a) Aişe’nin daha çok lezzet alması için onları daha iyi oynamaya teşvik ediyordu. Aişe yoruluncaya kadar onu sırtında tuttu. Aişe yorulduktan sonra onu yere indirdi.”

Değerli kardeşimiz,

İlgili hadis başka kaynaklarla beraber Buhari’de de geçmektedir. (bk. Buhari, el-İdeyn, 2)

– Soruda yer alan “Hz. Peygamber Hz. Aişe’yi sırtına aldı.” manasındaki ifadenin Arapça’sı: “fe ekameni veraehu” şeklindedir. Bunun anlamı: “Beni arkasına aldı/arkasında durdurdu.” şeklindedir.

Bir kimseye arkaya almak, sırtına almak manasına gelmez. Eğer o mana kastedilseydi, “Fe ekameni ala zahrihi” (beni sırtına aldı) ifadesi kullanılırdı.

– Hz. Aişe’nin anlatmak istediği şudur:  

“Resulullah, Habeş oyununu seyretmem ve onların beni görmemeleri için, kapıda durdu, ben de onun arkasında saklandım ve onun omuzları üzerinden oyunları seyrettim.”

Müslim’in bir rivayetinde “Habeşliler bu oyunu Mescidde oynuyorlardı.” şeklindedir. (bk. İbn Hacer, 2/443) Demek ki Hz. Peygamber (asm) Mescide kapısı açık olan kendi evinin kapısında durdu ve Hz. Aişe’yi arkasına alarak ona perde oldu.

– Keza Müslim’in bir rivayetinde “Resulullah beni arkasına aldı, ben de başımı onun omuzlarına dayadım (omuzları üzerinden oyuna baktım)” manasında bir ifadeye yer verilmiştir. Diğer bir rivayette: “Çenemi onun omuzuna koydum ve yüzüm de yanağına dayadım (öyle baktım).” şeklinde bir ifade vardır. Başka bir rivayette “Resulullah abasıyla beni örtüyordu, ben de öylece oyunlara bakıyordum.” ifadesine yer verilmiştir. (bk.İbn Hacer, 2/444)

Bu ifadelerin hepsi, Hz. Aişe’nin Resulullah’ın arkasında yerde durduğunu ve onun omuzları üzerinden oyunları seyrettiğini göstermektedir.

Nitekim, alimler bu hadisle ilgili olarak “Bir erkeğin ayakta durup arkasında duran kadını -bu duruşuyla- örtmesi, bir aba/cübbe ile ötmek yerine geçip geçmediğini”(İbn Hacer, a.g.y) tartışmışlardır ki, bu da onların bu hadisten, Hz.Aişe’nin Resulullah (asm)’ın arakasında ayakta durduğunu anladıklarını göstermektedir.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed