Evlenme imkanı olmayan kişi ne yapmalıdır?

Soru Detayı

– Bu kişi nefsi arzularına, karşı tarafa olan nefsi isteklerine nasıl engel olacak?

Değerli kardeşimiz,

Peygamberimiz (asm), evlenmeye imkânı olmayan kimselerin oruç tutmalarını tavsiye etmiştir. Yüce dinimiz İslâmiyet’in yapılmasını emrettiği her şeyde bilebildiğimiz veya bilemediğimiz nice hikmetler, nice yararlar vardır; haram kıldığı, yasakladığı şeylerde de sayılamıyacak kadar zararlar vardır. Dinimiz insanlar için yararlı olan hiçbir şeyi yasaklamamış, zararlı olan hiçbir şeyi de emretmemiştir. Oruç tutmanın da insanlar için maddî, manevî bir çok hikmet ve yararları olduğu için bütün ilâhî dinlerde emredilmiştir. Biz bu yazımızda orucun yarar ve hikmetlerinden bir kısmına temas etmek istiyoruz.

Şehevî Arzulara Gem Vurur

Oruç şehevî arzulara gem vurur, insanı kötülüklerden uzaklaştırır, iffetini korur. Nitekim Ramazan orucunun farz olduğunu belirten ayet-i kerimenin sonunda bu husus açıkça belirtilir;

“Ey iman edenler! Oruç sizden öncekiler üzerine yazıldığı gibi, sizin üzerinize de yazıldı/ farz kılındı. Umulur ki oruç sayesinde kötülüklerden korunursunuz.” (Bakara, 2/184)

Sahâbe-i kiramın en alimlerinden biri olan Abdullah b. Mes’ud (r.a.)’dan şöyle rivayet edilmiştir: Rasûlüllah (asm.)’le beraberdik, şöyle buyurdu:

“Kimin evlenmeye gücü yeterse evlensin. Çünkü evlenmek, gözü harama bakmaktan daha fazla korur, iffeti de daha fazla muhafaza eder. Evlenmeye gücü yetmeyen kimse ise oruç tutsun. Çünkü oruç insanın şehvetini kırar.” (İbni Mâce, Nikâh 1)

Dinimiz insan tabiat ve yaratılışına uygun ilâhî bir dindir. İnsanın tabiî arzu ve isteklerinin normal ve meşru yollarla giderilmesini emretmiştir. Yaratılışları icabı erkekler kadınlara karşı, kadınlar da erkeklere karşı ilgi ve arzu duyarlar. Bu, gayet tabiî ve normaldir, hatta neslin devamı için zaruridir. Dinimiz insanın yaratılışında mevcut olan bu tabiî arzunun giderilmesi için evlenmeyi meşru kılmış, imkânı olanların evlenmesini emretmiştir.

Bazen insan çeşitli sebeplerden dolayı evlenme imkânı bulamayabilir ya da uzun müddet ailesinden uzak olabilir. Bu sebeple karşı cinse rağbeti artabilir. İşte Peygamber Efendimiz (asm) bu durumda insanın iffetini muhafaza etmesi için oruç tutmasını tavsiye etmiştir. Çünkü oruç şehevî arzuları kırar, gem vurur. Yukarıdaki hadis-i şerifte bu husus açıkça ifade edilmektedir.

Oruç Nefsi Terbiye Eder

Nefis, yaratılışı icabı kötülüğe meyyaldir, devamlı kötülüğü ister, insanı şerden şerre koşturur. Kur’an-ı Kerim’de Yusuf (a.s.)’ın şöyle dediği belirtilir:

“Ben nefsimi temize çıkarmak istemem. Çünkü nefis olanca gücü ile kötülüğü emreder. Ancak Rabbimin merhamet ettiği müstesnadır. Şüphesiz ki Rabbim Gafurdur, Rahîmdir; çok affeden, çok merhamet edendir.” (Yusuf, 12/53) 

Oysa Yusuf (as), Züleyha’nın hile ve tuzakları karşısında nefsine hakim olmuş, iffet timsali bir peygamberdir. O, böyle derse her zaman nefislerine mağlup olabilen diğer insanların durumlarını siz düşünün.

İlave bilgi için tıklayınız:

– Evlilik gerekli midir, şartları nelerdir?

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed