Alacaklının hangi şartlarda kurban kesmesi gerekir?

Soru Detayı

Şu an bir miktar nakit param var. Bir de babama verdiğim ve ödeyeceği kesin olmayan param var. Şu an elimdeki para nisap miktarını oluşturmuyor, fakat borç verdiğim para ile birlikte nisap miktarını geçiyor. Böyle bir durumda iken ben bayramda kurban kesmek istiyorum. Şu an benim durumumda kurban kesmem vacip mi? Değilse yine de kesmem yanlış olur mu?

Değerli kardeşimiz,

Alacaklar üç kısma ayrılır:

1. Kuvvetli alacaklar,
2. Orta dereceli alacaklar,
3. Zayıf dereceli alacaklar.

1. Kuvvetli alacaklar: Ödünç olarak verilen paralar ve ticaret malları kuvvetli alacak kısmına girer. Böyle alacaklar borçlu tarafından inkar edilmiyorsa veya inkar ediliyorsa da alacaklarının sened ve şahidi bulunuyorsa zekat vacip okur. Geçmiş yılların zekatını vermekte icap eder. Ancak alacağın tahsiline kadar zekat geciktirilebilir.

Buna göre alacağınız altın nisap miktarı ve daha fazla ise, üzerinden geçen her yıl için zekat vermeniz gerekir.

2. Orta dereceli alacaklar: Ticaret için olmayan mal karşılığı bu kabildendir. Kullanılmış eski elbise ve oturulan ev bedelleri gibi…

Bu mallar müşterinin zimmetine geçtiği yıldan itibaren zekat hesabına girer ve bunlardan nisab miktarı ele geçmedikçe zekat vermek yoktur.

3. Zayıf alacak: Bir mal karşılığı olamayan değerlerdir. Miras malı, mehir bedeli ve diyet gibi… Bu çeşit mallar, ele geçirildiği andan itibaren, nisaba baliğ olmak şartı ile, bir yıl üzerlerinden geçmedikçe zekata tabi olmaz.

Buna göre alacağınız kuvvetli ise ve elinizde kurban kesecek kadar para varsa kurban kesmeniz gerekir.

Bir kişiye kurban kesmek vacip olmasa da kesebilir.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed