“Nezir / adak, olacak bir şeyi ne öne alır ne de geriye bıraktırır. Ancak onunla cimriden mal çıkarılmış olur.” hadisini açıklar mısınız?

Değerli kardeşimiz,

1. (5727)- Said İbnu’l-Haris anlatıyor: “İbnu Ömer (radıyallahu anhümâ)’i şöyle söyler işittim:

“Siz nezr etmekten yasaklanmadınız mı? Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) demişti ki:
“Nezir / adak, olacak bir şeyi ne öne alır ne de geriye bıraktırır. Ancak onunla cimriden mal çıkarılmış olur.”
[Buharî, Kader 6, Eyman 26; Müslim, Nezr 3, (1639); Ebu Davud, Eyman 26, (3287); Nesâî, Eyman 24, (7, 15, 16).]

.2. (5728)- Hz. Ebu Hureyre (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:

“Nezir /adak, âdemoğluna, Allah’ın kendisine takdir etmediği hiçbir şeyi yakınlaştırmaz. Ancak nezir, kadere muvafık olur. Nezir sayesinde, cimrinin kendi arzusu ile çıkarmak istemediği, cimriden çıkarılır.”[Buharî,  Kader 6, Eyman 26; Müslim, Eyman 7, (1640); Ebu Davud, Eyman 26, (3288); Tirmizî, Nüzûr 10, (1538); Nesâî, Eyman 25, (7, 16).]

Hadisin Açıklaması:

1. Sadedinde olduğumuz birinci hadis, bir soruya verilen cevap kısmı aksettirmekte, soru kısmını göstermemektedir. Hakim’in Müstedrek’inde ve başka bazı kaynaklarda geldiğine göre, İbnu Ömer (radıyallahu anhümâ)’e Mes’ud İbnu Amr adında bir zat gelerek sorar:

“Ey Ebu Abdirrahman! Oğlum, Ömer İbnu Ubeydullah İbni Ma’mer ile birlikte Fars diyarında idi. Oraya şiddetli bir veba ve taun salgını geldi. ‘Oğlumu Allah bu musibetten salim kılarsa Beytullah’a yaya gidip tavafta bulunacağım.’ diye nezirde bulundum. Oğlum da yanıma hasta olarak geldi, sonra da öldü. Bu hususta ne dersiniz (bana tavaf vacib oldu mu)?” diye sordu. İşte bu soru üzerine yukarıdaki cevabı verir: “Siz nezretmekten yasaklanmadınız mı?” Sonunda “…Nezrini îfa et!” der.

2. Alimler, bu hadiste ifade edilen yasaklama hususunda ihtilaf etmiştir.

* Bir kısmı, hadisin zahirini esas almış, nezrin mekruh olduğunu söylemiştir.

* Bir kısmı da hadisi te’vil etmiştir.

** İbnu’l-Esir en-Nihaye’de der ki: “Hadislerde, nezirden nehiy tekrarla gelmiştir. Burada hadis, nezri îfaya bir te’kiddir ve nezir  yoluyla bir şeyi kendine vacib kıldıktan sonra bu vecibeyi küçümsemekten yasaklamadır (tahzir). Eğer hadisin manası, nezir yapmaktan zecr (yasaklama) olsaydı, hadiste nezrin hükmünü iptal ve nezri îfa etmenin lüzumunu iskat manası olurdu. Çünkü, nezir nehiyle masiyet olur ve uyulması gerekmez. (Halbuki nezre uymak ayetle sabit bir hâdisedir. Öyleyse) sadedinde olduğumuz hadisi şöyle anlamamız gerekmektedir: “Nezirin onlara peşin bir fayda getirmeyeceğini, onlardan bir zararı da bertaraf etmeyeceğini, keza Allah’ın kaderdeki takdirini de değiştirmeyeceğini onlara bildirmektedir. Diyor ki:

“Sizler, Allah’ın size takdir etmediği bir şeye nezirle ulaşacağınız veya Allah’ın hakkıyla hükmettiği bir şeyi nezirle kendinizden bertaraf edeceğiniz inancıyla nezirde / adakta bulunmayınız. Böyle bir inanca düşmeden nezirde bulunursanız, nezrinize vefa gösterin, borcu üzerinizden atın. Zira nezrettiğiniz şeye uymanız gerekir.”

İbnu Hacer, en-Nihaye’de kaydedilen bu görüşün, İbnu’l-Esir’den önce başka alimler tarafından da paylaşıldığına dair serdedilen görüşeri de kaydeder. Mesela Ebu Ubeyd şöyle demiştir:

“Hadisin nezirden nehyedip şiddet göstermesindeki gaye nezrin / adağın günah bir fiil olduğunu söylemek değildir. Nezir, bu şekilde yasak ve günah olsaydı Allah Teala Hazretleri nezri yerine getirmeyi emretmez, nezrini tutanları da övmezdi. Bilakis, bana göre hadisin manası nezrin şanını yüceltmek, onun ciddiyetini tesbit etmektir; ta ki o hafife alınmasın, onun yerine getirilmesinde laubaliliğe kaçıp vaadedilen şeyin yapılmasını terke, söz verilen şeyi îfadan kaçmaya yer verilmesin.”

** İmam Malik, bir şeyi müebbeden yapmayı nezretmenin mekruh olacağına hükmetmiştir. Bu durumda o iş, gönül hoşluğu ile yapılmaz.

** İbnu’l-Mübarek: “Taate müteallik nezir / adak hayırdır, masiyete götürecek nezir / adak mekruhtur, haramdır.” demiştir.

** Bazı alimler:“Allah  için şunu yapmak üzerime borç olsun.” şeklinde şarta bağlanmadan yapılan nezirlerde mahzur görmemiş, bunun sevap olduğunu belirtmiştir. Çoğunluk nezirde keraheti şarta bağlamada görür: “Allah şifa verirse şu kadar namaz kılacağım.” ifadesi gibi. Böyle bir nezirde bulunan kimsenin cehaletle: “Bu nezr, arzu ettiği şeyin olmasını sağlayacağı” veya bu vaadi ve nezri sebebiyle Allah’ın, onun dilediğini yerine getireceği inancına düşerse bunun büyük hata olacağı, hatta küfre yaklaşan bir hata olacağı ifade edilmiştir. Kurtubî bu endişededir.

** Hadisteki nehyin, nezrettiği şeyi yerine getirmeyeceği halinden belli olan kimselerle ilgili olduğunu söyleyenler de olmuştur.

** Bazıları: “Hayra vesile olan şeyin de hayır, şerre vesile olan şeyin de şer olduğu” prensibinden hareket ederek hadisi yorumlamıştır.

3. İbnu’l-Arabî, hadiste, nezreden kimsenin nezrini yerine getirmesinin vacib olduğuna hüccet bulunduğunu söyler. Ona göre hadiste “Nezirle cimriden mal çıkarılmış olur.” ifadesi, nezri yerine getirmenin vacip olduğunu ifade etmektedir. “Çünkü der, eğer cimri, bunda muhayyer olsaydı, cimriliği sebebiyle, malı çıkarmama hali üzere devam ederdi.”

4. Bu hadisle  اِنَّ الصَّدَقَةَ تَدْفَعُ مَيْتَةَ السُّوءِ   “Sadaka kötü ölümü defeder.”  hadisi arasında zahirî bir tenakuz  gözükmektedir. Bunu alimler şöyle açıklamıştır: “Sadaka kötü ölümün def’ine bir sebep olmaktadır. Sebepler de müsebbebat gibi mukadderdir (önceden belirlenmiştir, takdir edilmiştir). Nitekim Aleyhissalâtu vesselâm, kendisine: “Rukye Allah’ın kaderinden bir şeyi geri çevirir mi?” diye soran kimseye: “O da Allah’ın kaderindendir.” diye cevap vermiştir. Nitekim Hz. Ömer’in vebalı yere girmeme kararı üzerine “Allah’ın kaderinden mi kaçıyorsun?” itirazına verdiği “Allah’ın kaderinden Allah’ın kaderine kaçıyoruz.” cevabı da Resulullah’ın cevabının bir  benzeri olmaktadır.”

5. İbnu’l-Arabî, nezri “dua”ya benzetir: “Dua da kaderi değiştirmez, ama dua kaderdendir.” der. Bununla  beraber,  dua mendub kılınmış, nezir nehyedilmiştir. Bunun sebebi, dua peşin, acil bir ibadettir, duada Allah’a teveccüh, tazarru, hudu açıkça görülür. Nezirde böyle değildir, bunda ibadet, dileğin husulüne te’hir edilmektedir, amel zaruret anına  terkedilmektedir.

6. Hadis, iyilik niyetiyle yapılan amellerin nezir / adak suretiyle yapılanlardan efdal olduğunu göstermektedir. Bu sebeple hadiste hayır amelde ihlasa, sırf Allah rızası için yapmaya teşvik var.

7. Hadis cimriliği de kötülemektedir. Ayrıca emredilenleri yapıp, nehyedilenlerden kaçınan kimseye bahil (cimri) denemeyeceği anlaşılmaktadır.

(bk. Prof. Dr. İbrahim Canan, Kütüb-ü Sitte Tercüme ve Şerhi, c. 16, NEZR bölümü)

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed