Nafile namazları camide kılmak doğru mu, aslolan evde kılınması mıdır?

Soru Detayı

– Bir de kabir namazı diye oturarak kılınan bir namaz var mı? 

Değerli kardeşimiz,

Sünnet ve Nafile Namazları Evde Kılmak:

Sünnet ve nafile namazları evde kılmak daha faziletlidir. Resûlullah Efendimiz (asm)’in çoğu kez böyle yaptığı sahih rivayetlerle sabit olmuştur. Nitekim vakit namazını Mescid’de kıldırdıktan sonra çoğu kez Hane-i Saadete gidip sünneti orada kılardı.

«Kişinin farz namaz hâriç kendi evinde namaz kılması aftaldir. İmam içeride ise, sünnet veya nafile namazı caminin kapısına yakın yerde, imam kapıya yakın yerde ise, dış cemaat yerinde, imam dış cemaat yerinde bulunuyorsa, caminin içinde kılmak daha iyidir. Cami içinde de girip çıkanlara engel olmamak için direklerin arkasında durup kılmak daha uygundur. Safların arkasında durup kılmak mekruhtur. Çünkü bu hal, cemaatin kalkıp çıkmasına engel olur. Saf arasında kalkıp kılmak ise daha çok mekruhtur.”

“Bütün bu saydıklarımız, imam camide namazda olursa böyledir. Camide imam namazda değilse, herhangi bir yerde durulup nafile kılınabilir. Yeter ki girip çıkanlara engel bir durum olmasın.” (Fetâvâ-yi Hindiyye.)

Farzdan Sonraki Sünnetler:

Farz namazlardan sonraki sünnetleri, cemaat bulunduğu yerde kılablir. Ama bir adım ya ileri ya da geri atıp kılmak veya sağ ve sol tarafa biraz kaymak suretiyle yerine getirmek aftaldir.

İmam Farzı Kılıp Sünnete Kalkınca:

İmam selâm verip sünnete kalkınca, biraz geriye çekilerek kıl­ması sünnettir. Resûlullah Efendimiz (asm)’in böyle yaptığı sahih ri­vayetlerle sabit olmuştur. (El-Kafi / Mervezî.)

İmam El-Helvanî diyor ki:

«Eftal olan şudur ki, teravih hariç diğer sünnetlerin evde kılın­masıdır. Çünkü Resûlullah (asm) Efendimiz böyle yapardı. Diğer ilim adamları ise, bazen camide, bazen de evde kılınması daha uygun olur, demişlerdir. Sahih olan da budur. Ama her iki halde de ri­yadan kaçınmak gerektir.» (En-Nihaye – Fetâvâ-yi Hindiyye; bk. Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 1/390-391)

İlave bilgi için tıklayınız:

– “Evlerinizi kabristan haline getirmeyiniz.” hadisinden maksat nedir, açıklar mısınız?..
– Nafile ibadetleri gizli yapmak şart mıdır? Nafile namazların evde mi camide mi kılınması eftaldir?..
– Kabir Nur Namazı, kabir namazı var mıdır, varsa nasıl kılınır?

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed