Cemaate sonradan yetişen kişi namazını nasıl tamamlar; zammı sureleri okur mu?

Değerli kardeşimiz,

İlk rekâtta imama yetişemeyen kimseye mesbuk denir. Bu kimse yine imama uyar. Son oturuşta sadece Tehıyyât`ı okur ve susar; salâvat ve duaları okumaz. Teşehhüdü ağır ağır okuyarak imamın namazı tamamlamasına kadar da uzatabilir. İmam sağa selâm verince o selâm vermez, sola da selâm vermesini bekler. İmamın sola da selâm vermesinden sonra ayağa kalkarak yetişemediği rekâtları tamamlar.

İmama ikinci rekâtta yetişen kimse, imam selâm verdikten sonra Allahü Ekber diyerek kalkar. Sübhâneke, Fâtiha ve zamm-ı sûre okuyup rükû ve secdeleri yaptıktan sonra oturur. Tehıyyât, salâvat ve duaları okuyarak selâm verir. (İki rekât olan sabah namazının farzı için)

Üçüncü rekâtta imama yetişen ise, imam selamı verdikten sonra ayağa kalkarak iki rekat daha kılar. Her iki rekatta da Fâtiha ve zammı sûreyi okur.

Dördüncü rekâtta imama yetişen kimse, imamın selâmından sonra kalkıp, Sübhâneke, Fâtiha ve sûre okuyup bir rekât kılar, oturur. Tehıyyât`ı okuduktan sonra hemen kalkar, iki rekât daha kılar. Bu iki rekâttan birincisinde Fâtiha ve zammı sûre okur; ikincisinde ise, sadece Fâtiha okur. Burada dikkat edilecek husus, kendi başına namaz kılarken önce Fâtiha ve sûre okunan birinci ve ikinci rekâtları kılmaktır. Çünkü o, imama dördüncü rekâtta yetiştiği için, sadece Fâtiha okunan son rekâta yetişmiştir. Geriye Fâtiha ve zammı sûre okunan iki rekât ile sadece Fâtiha okunan bir rekât kalmıştır. Bu sebeple imam selâm verdikten sonra kılacağı üç rekâtın ilk ikisinde Fâtiha ile beraber zammı sûre de okur, sonuncu rekâtte ise sadece Fatiha okur.

Üç rekâtli olan akşam ve vitir namazlarının üçüncü rekâtinde imama yetişen kimse, imam selâm verdikten sonra kalkar, Fâtiha ve zammı sûre okuyup bir rekât kılar, oturur. Tehıyyât`ı okuyup tekrar kalkar, yine Fâtiha ve zammı sûre okuyup bir rekât daha kılar, sonra oturup selâm verir.

– MESBÛK.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed