Namazlarda farzlardan önce kılınması gerken sünnetler farzdan sonra kılınır mı? Örneğin, cemmaate yetişmek için sabah namazında önce farz, sonra sünnet kılınması gibi…

Soru Detayı

Namazlarda farzlardan önce kılınması gerken sünnetin farzdan sonra kılınması sorun teşkil eder mi? Bazen sıkışık veya namazın vaktinin gececeği durumlarda bunu yapıyorum. Örneğin, cemmaate yetişmek için sabah namazında önce farz, sonra sünnet kıldığım zamanlar oldu; diğer vakitlerde de oldu. Bunun bir sakıncası var mıdır?

Değerli kardeşimiz,

Zamanında kılınamayan bazı vakit sünnetleri daha sonra kılınarak kaza edilir. Meselâ, cemaate yetişmek için öğle namazının ilk sünneti kılınamadığı takdirde, farzı kılıp iki rekât sünnetten sonra ayrıca kılınır. Cuma namazının ilk sünneti hutbeden önce kılınamadığı zaman, yine cumanın iki rekât farzından sonra kaza edilerek kılınır. İki rekât kılınarak yarıda bırakılan öğlenin ve cumanın ilk sünnetleri aynen bu şekilde dört rekât olarak kaza edilir.

Bu sünnetlerin dışındaki diğer vakit namazlarının sünnetleri kılınmadıkları zamanlar kaza edilmezler. Meselâ ikindi ve yatsı namazının sünnetleri farzdan önce kılınmadıkları zaman daha sonra kılınmazlar. Ancak bazı kaynaklar yatsı namazının ilk sünnetini kılayaman bir kimsenin, son sünnetin arkasından isterse kaza edebileceğini belirtir.

Sabah namazının sünneti de farzdan sonra kılınmaz.

Ayrıca cemaat farz namaza başlamışsa kişi sünneti kılmadan hemen farza başlaması gerekir.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed