Herangi bir cenaze namazı kılınırken raslayınca katılmak farz mıdır?

Değerli kardeşimiz,

Cenaze Namazı:

Cenaze üzerine namaz kılmak farz-ı kifâyedir. İster bir kişi kılsın, isterse bir cemaat, farz yerine getirilmiş olur. Yalnız imamın kılması bile kifayet eder.

Ancak ölünün cemaati ne kadar çok olur ise, ölünün o nisbette mağfirete ve rahmete nail olacağı da hadîslerde belirtilmiştir:

“Herhangi bir ölünün üzerine mü`minlerden yüz kişiye yakın bir cemaat namaz kılar da hepsi onun mağfiretine dua ederse, onun için yaptıkları dua makbûl olur.”

Diğer bir rivayette, kırk kişi denilmiştir. Namazı kılınmadan gömülmüş oldukları anlaşılanların namazları, kabirleri başında kılınır.

Ana-babasını öldüren evlâdın, yol kesen eşkıyanın, İslâm devletine baş kaldıran isyancıların ise, cenaze namazları kılınmaz.

Diğer namazlarda şart olan necasetten ve hadesten temizlik, kıbleye yönelmek, avret yerlerini örtmek ve niyet etmek; cenaze namazı için de şarttır. Bundan başka şu şartlar da lâzımdır:

1. Ölünün Müslüman olması.

2. Yere konmuş olması, vasıta üzerinde olmaması.

3. Ölünün mevcut olması. Gâib üzerine namaz kılmak Hanefî mezhebinde câiz değildir.

4. Cenazenin önde olması, arkada kalmaması… Diğer namazları bozan hususlar, cenaze namazını da bozar. Yalnız cenaze namazında kadınla erkeklerin aynı safta bulunması ile namaz bozulmaz. Namazı kıldıran imam, kadın veya erkek cenazelerin göğüs hizasında durur. Cenaze de, sağ yanı kıbleye gelecek şekilde önde bulundurulur.
 

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Yorum gönder

You May Have Missed