Cenaze namazında subhaneke duasını okurken “ve celle senauk” kelimasini okumamızın hihmeti nedir?
Değerli kardeşimiz,
El- Asıl, En-Nevadir gibi kaynak kitaplarda, cenaze namazının dışında bu cümlenin okunmaması oradaki dua makamına ve onun esrar ve hikmetine daha uygundur, sonucuna işaret edilmektedir. Allahı layıkıyla övmek ne mümkün… O kendisini övdüğü gibi uludur. Cenaze namazında mü’min kardeşimiz için dua ederken, namazın başlangıcında yine subhanekeyi okuyoruz. Ne varki “VE CELLE SENAUKE”ye burada yer veriyoruz. Bunun bir çok nedeni vardır:
1. Her duanın ve duada yer alan kelime ve cümlenin bir makamı vardır ki, onun başka bir yerde okunması aynı feyiz ve rahmete kapı açmaz. O halde “VE CELLE SENAUKE”nin feyiz ve rahmet makamı, cenaze namazındadır.
2. Ölen kardeşimiz için Allah’ın rahmet ve mağfiretini dilerken O’nun yüceliğini, azamet ve kudretini, rahmet ve inayetini önce “SÜBHANEKE” ile anlatmaya ya da dile getirmeye çalışıyoruz. Bu açıdan O’nun geniş rahmet ve mağfiretini diliyoruz. “VE CELLE SENAUKE” diyerek O’nun rahmet ve mağfiretinin, azamet ve kibriyasının yüceliğine erişmenin mümkün olmadığını, en üstün övgüye ancak Onun layık bulunduğunu kalbimizde dilimize getirmeye çalışıyor ve “VE CELLE SENAUKE” cümlesiyle bunu ifade ediyoruz.
3. Bu cümlenin cenaze namazında okunduğunda kalbe verdiği şifayı başka yerde okunmasıyla elde etmek o ölçüde tesirli değildir. Bu bakımdan dualarda rivayet edilen şekle bağlı kalmakta büyük yarar vardır. “VE CELLE SENAUKE” cümlesinin vereceği şifayı birazda bu açıdan değerlendirmek gerekir.
(Celal Yıldırım, İslam Fıkhı)
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder