Cemaate yetişmek için tek başına kıldığı farzı veya ilk sünneti bozmak caiz midir?
Değerli kardeşimiz,
Başlanmış bir namazı bilerek ve hiçbir sebep yokken bozmak caiz değildir. Ancak cemaate yetişmek ve cemaat sevabı kazanmak gibi bir durum karşısında, başlanmış namazı bozmak caiz hâle gelir.
– Bir adam yalnız başına farz kılmaya başladıktan sonra, yanında cemaatle namaz kılmaya başlanırsa ne yapmalıdır?
Eğer tek başına namaz kılan kimse, henüz birinci rekatın secdesine varmamış ise, hemen namazını bozup cemaate uyar. Eğer ilk rekatın secdesini yapmış ve kıldığı farz namaz da dört rekatlı ise, ikinci rekatı tamamlar, ondan sonra selâm verip imama uyar. Böylece farzı imamla birlikte kılmış, cemaat sevabına kavuşmuş olur. Kendi başına kıldığı iki rek’at namaz da nafile yerine geçer.
Eğer cemaatle namaza durulduğunda tek başına namaz kılan kimse üçüncü rekatta olup henüz secde yapmamışsa, ayakta iken selâm verip imama uyabilir. Şayet üçüncü rekatı bitirmiş ise, namazı kesmeyip dördüncü rekatı da tamamlar. Bundan sonra cemaat sevabı için imama uyar. Ancak bu durumda, kendi başına kıldığı namaz, farz; cemaatle kıldığı ise, nafile yerine geçer. Bir de Hanefi mezhebine göre amel edenler için, bu namazın sabah ve ikindi namazı olmaması gerekir. Çünkü sabah ve ikindinin farzı kılındıktan sonra nafile kılınması caiz değildir.
Kılınan namaz dört rek’atlı bir namaz değilse (iki rekatlı sabah veya üç rek’atlı akşam namazı ise) ikinci rekatı bitirmiş olmadıkça, hemen namaz kesilip imama uyulabilir. Fakat cemaat yapıldığında ikinci rekat tamamlanmış olursa, artık namaz bozulup imama uyulamayacağı gibi, namazı tamamlayıp bitirdikten sonra da uyulmaz. Zira sabah namazlarından sonra nafile namaz kılımamaktadır. Akşamdan sonra ise imama uyularak üç rek’at nafile kılınması caiz değildir.
– Sünnet namaz kılınırken cemaatle farz kılınmaya başlansa, durum ne olur?
Bu durumda namaz derhal iki rekata tamamlanarak imama uyulur. İki rekat bitirilmeden, imama tâbi olunmaz. Eğer kılınan öğlenin sünneti ise, farzdan sonra dört rekat olarak kaza edilir. Ayrıca son sünnet de kılınır. İlk kılınan iki rekat ise nafile yerine geçer. Kılınan ikindi ve yatsının sünnetleri ise, artık farzdan sonra tekrar kaza edilmeleri gerekmez.
– Camiye gelen kimse cemaatin farza başlamış olduğunu görür ise ne yapar?
Sünnet kılmayarak derhal imama uyar. Hattâ müezzin kametlerken bile, sünnete durulması mekruhtur. Ancak kılınan sabah namazı ise, imama da oturma halinde yetişebilme imkânı varsa, önce sünnet kılınır, sonra imama uyulur.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder