Kaza namazı vaktin farzından önce kılınır mı ve tertible mi kılınır?
Soru Detayıİkindi vakti girmişse ikindi namazı kılmadan kaza kılınamaz, doğru mu? İkindi namazını kıldım, sabah ve öğlenin kazasını kılacağım; sırası önemli mi yani önce öğlenin kazası, sonra sabahın kazasını kılarsam yanlış mı olur? İkindi namazını kıldım, hiç beklemeden sabah sünnet-farzının kazasını ve yine beklemeden arkasından öğlenin farz kazasını kılsam doğru mu, yoksa ikindiden sonra on dakika beklemeliyim mi?
Değerli kardeşimiz,
İkindi namazının farzı kılınmadan önce kaza namazı kılınabilir.
Kazaya kalan namazlar az olur, bu namazlar hatırda bulunur ve vakti çıkmamış olan namazın vakti daralmış olmaz ise, kazaya kalmış namazları, edada olduğu sıra üzerine kaza etmek gerekir.
Peygamber Efendimizin (asm) ve ashab-ı kiramın, Hendek harbinde öğle, ikindi ve akşam namazları kazaya kaldığında, gece bir müddet geçince Resulullah (asm), Bilal-i Habeşi (ra)’ye ezan okumasını emrettiler. Hz. Bilal (ra) ezan okuyup ikamet edince, Peygamber Efendimiz (asm) ve ashab cemaat olarak önce öğle, sonra ikindi ve onu takiben akşam namazlarını kaza etmişlerdi.
Kazaya kalan namazın “az” olması kaç vakitle sınırlıdır?
Vitir namazından başka en az altı vakit olursa, kazaya kalmış namazlar “çok” olarak kabul edilmekte; bundan daha aşağı olursa “az” kabul edilmektedir.
Bir kimse üzerindeki birçok kaza namazını ödemek suretiyle hiç kazası kalmasa sahib-i tertip olur mu?
Olmaz, zira “sakıt olan geri gelmez.” O kimse, kaza namazının sayısını altı vakte çıkardığı zaman sahibi tertiplik onun üzerinden düşer ve bir daha geri gelmez.
İkindi namazının farzından sonra hiç beklemeden kaza namazlarını kılabilirsiniz.
Sabah namazı kazaya kaldığı zaman, o gün öğleye kadar kılındığı takdirde sünneti de kaza edilir; öğleden sonra ise sünneti kaza edilmez.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Yorum gönder